اجزای پنجره آلومینیومی به شکل زیر است :
انواع مختلفی از پروفیل ها وجود دارد که هر یک برای ساخت در قسمتی از قاب، فریم و بازشو بکار میرود. به طور کلی انواع پنجره آلومینیومی به شرح زیر است:
شامل دو نوع پروفیل ST و کرونت ( Coronet ) میباشد که پنجره های آلومینیومی پرکاربرد در ایران محسوب می شوند و تفاوت آنها در هندسه سطح مقطع پروفیل آلومینیومی آنها است. با توجه به مزایای پنجره ST نسبت به کرونت در حال حاضر تقریبا پنجره کرونت در بازار مصرف نمیشود زیرا پنجره های کرونت علاوه بر عایق نبودن به دلیل قفل بست نامناسب و نصب ضعیف یراق آلات ، بعد از مدتی سست شده و هوابندی آنها نیز به درستی صورت نمیگیرد و باعث ورود گرد و غبار و دود به داخل ساختمان میشود.
ولی پنجره های ST دارای پروفیل قویتر بوده و یراق آلات با کیفیت بهتری روی آن نصب می شوند . به علت استفاده از نوارهای مویی و لاستیک های آب بند دوام پنجره نیز بیشتر است. برای آشنایی بیشتر با پنجره ST و کرونت و مشخصات هندسی آنها به استاندارد 2384 استاندارد ایران مراجعه فرمایید.
ضعف عمده پنجره های آلومینیومی ، عایق نبودن نسبت به حرارت می باشد که برای رفع این نقص کارشناسان و متخصصین صنعت آلومینیوم مبادرت به طراحی و تولید نوع جدیدی از پروفیل آلومینیومی به نام ترمال بریک نمودند.
پروفیل های ترمال بریک مورد استفاده در صنعت ساخت درب و پنجره با تعبیه یک تسمه از جنس پلی آمید که تا 220 درجه حرارت و 50 درجه برودت را تحمل میکند، ایجاد میشود.
به دلیل جدا کردن لایه بیرونی پروفیل چارچوب و لنگه از لایه داخلی این نوع پروفیلها و عایق نمودن آن در مقابل حرارت و برودت با مکانیزم پرس کردن تسمه پلی آمید در بین جداره بیرونی و داخلی چارچوب (Frame) و لنگه ،(Sash) از انتقال انرژی گرمایی از فضای داخل به بیرون و بالعکس جلوگیری نموده و مانع اتلاف حرارتی ساختمان میشود.
در حقیقت میتوان گفت که پروفیل های ترمال بریک از دو پروفیل بیرونی و داخلی که بوسیله تسمه های پلی آمیدی به هم متصل میشوند، تشکیل شده است. این امر این مزیت را ایجاد میکند که قسمت داخلی و خارجی میتوانند رنگهای متفاوتی داشته باشند. نکته دیگر در سیستم درب و پنجره ترمال بریک، همسویی ضریب انبساط طولی پلی آمید با آلومینیوم در شرایط جوی متفاوت میباشد.
این سیستم، عایق بسیار خوبی برای آلومینیوم بوده و استفاده از پوشش آنادایزینگ (Anodizing) باعث میشود که هم رنگهای بسیار زیبا و دلنشین برای ساختمان خود داشته باشید و هم با توجه به عایق بودن این پروفیل، با استفاده از این سیستم شاهد دوام آن در مقابل شرایط جوی نامناسب باشید . آلیاژ آلومینیوم مورد استفاده در ساخت پروفیل های درب و پنجره آلومینیومی، آلومینیوم 6063 میباشد.
لایه داخلی پروفیل از جنس چوب و لایه بیرونی از جنس آلومینیوم بوده و به عبارت دیگر در حقیقت یک پروفیل ترکیبی است.
در هنگام خرید باید دقیقاً نوع پروفیل پنجره مشخص شود. مثلا آیا نوع کرونت یا ST یا ترمال بریک یا غیره است.
طبق آخرین مصوبه هیئت وزیران مورخ مهر 1388 تمامی انبوه سازان موظف به اجرای شیشه دوجداره شده اند و از مواد مصرفی مورد استفاده فقط UPVC و ترمال بریک تایید شده است.